A Bizottság segíti a tagállamokat kutatási és innovációs rendszereik megújításában2015.04.02.

Az Európai Bizottság márc. 3-án elindította az új Szakpolitika Támogatási Eszközt (Policy Support Facility, PSF) melynek célja az EU tagállamok támogatása kutatás és innováció-politikáik megreformálásában. Az ilyen reformok elsőbbséget élveznek az uniós gazdaságpolitika területén, mivel a jól működő kutatási és innovációs rendszerek képesek újraindítani a gazdasági növekedést és munkahelyteremtést. 

  

A PSF nem támogatás, hanem egy szolgáltatás ami (közvetlen tanácsadás, valamint a tagállamok közötti kölcsönös tanulást szolgáló workshopok szervezése révén) támogatja a tagállamok kormányzatait megalapozottabb kutatási és innovációs szakpolitikák kidolgozásában, továbbfejlesztésében és értékelésében. Segíti a szükséges reformok meghatározását, végrehajtását és értékelését a közfinanszírozás minőségének javítása (például a közfinanszírozás versenyelvűvé tétele és az egyetemek teljesítmény alapú értékelésének bevezetése, vagy az egyetemek és az üzleti élet együttműködésének ösztönzése) érdekében. A szakmai támogatást a Bizottság (Kutatási Főigazgatóság) koordinálja és részben nyújtja is, más tagállamok kormányzati szakembereinek, ill. külső szakértők bevonásával. Ez utóbbiakhoz kapcsolódó költségek finanszírozását szolgálja a Horizont 2020 programból elkülönített mintegy 20 millió euró.

 

Bulgária és Magyarország az első országok, amelyek igénybe veszik az eszköz által nyújtott támogatást. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pálinkás József kifejezte elkötelezettségét az új kezdeményezés iránt. „A Szakpolitika Támogatási Eszközt (PSF) a Horizont 2020 Keretprogram alatt működő olyan új eszköznek tartjuk, amely támogat minket, döntéshozókat a magyar kutatási és innovációs politika továbbfejlesztésében. A kiváló szakértői csoporttal történő közös munka által a pre-peer review, és az azt követő peer review segíteni fog minket a magyar kutatási és innovációs irányítási rendszer folyamatban lévő átalakításában".

 

A sajtóközlemány teljes szövege itt olvasható:
http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=newsalert&year=2015&na=na-030315-2 

 

Kedves Látogató!

Székhely címünk megváltozott!

Új címünk: 1116 Budapest, Kondorfa u. 1.

Dear Guest!

Our Head office address has changed!

The new address is: 1116 Budapest, Kondorfa u. 1.